Een studiekeuze voor jongeren met ADD of ADHD is vaak erg lastig. Er zijn talloze mogelijke studies op verschillende niveaus in verschillende steden. Waar moet je überhaupt beginnen om een keuze te gaan maken? Hoe weet je welk beroep bij jou past? En als je dan uiteindelijk hebt gekozen moet je voordat je kan gaan studeren ook heel veel zaken regelen: je inschrijving, studiefinanciering, studentenreisproduct, en misschien ga je zelfs op kamers! Het is dus helemaal niet raar dat je door de bomen het bos niet meer ziet.
Naast verschillende praktische zaken is zelfinzicht essentieel in het kiezen van een passende studie. Vragen die hiervoor eerst beantwoord moeten worden zijn: Wie ben ik? Waar ben ik goed in? Hoe zie ik mijn toekomst voor me? Wat vind ik interessant?
Daarbij zal je door je ADD of ADHD bepaalde valkuilen hebben als je gaat studeren. Je vervolgopleiding zal behoorlijk wat meer zelfstandigheid eisen en minder structuur bieden dan de middelbare school. Het is van belang van tevoren te kijken naar deze mogelijke valkuilen, zodat je deze kan voorkomen in plaats van verhelpen. Gelukkig heeft het hebben van ADD of ADHD ook bepaalde pluspunten, maar hoe kan je deze op een goede manier inzetten tijdens je studie?
Een andere mogelijkheid is dat je al een studie hebt gevolgd, maar dat dit om bepaalde redenen niet is gelukt. Misschien viel de structuur tegen of bleek je de vakken helemaal niet leuk te vinden. Maar wat moet je nu dan kiezen? Wanneer dit op jou van toepassing is, is het belangrijk om op onderzoek te gaan waarom het precies niet lukte, en hoe je die problemen kan verhelpen of voorkomen bij je nieuwe studiekeuze.
Herken je je in een van de bovenstaande scenario’s? Dan is het studiekeuze traject iets voor jou! In een persoonlijk en doelgericht traject begeleiden we jou op een gestructureerde wijze naar een vervolgstudie. Hierbij besteden we aandacht aan jouw specifieke hulpvragen en kijken we naar de verschillende zaken die je moet regelen voordat je gaat studeren.
We richten ons volledig op het einddoel, de studiekeuze. Echter kijken we ook naar de invulling daarna, waaronder: beroep, carrière en werkomgeving. Aan het eind van het traject heb jij een passende studiekeuze gemaakt, zodat jij je zonder zorgen kan voorbereiden op je studententijd!
Een ander onderdeel van het traject is de TalentenTest: een met de Universiteit van Tilburg ontwikkeld onderzoek naar jouw talenten, interesses en motivatie.
Daarbij krijg je nu ook de Keuzegids: de enige echt onafhankelijke consumentengids die de kwaliteit van alle opleidingen beoordeelt en vergelijkt. Tijdens het traject wijzen we je op open dagen en kijken we ook naar de mogelijkheden om te gaan proef studeren bij passende studies.
Ben je geïnteresseerd in het studiekeuzetraject of heb je vragen? Neem contact op via het contactformulier
of bel ons op 088 – 3926353.